Kurpitsakeitto ja ruusukaalikrutongit

 

Minulla on (omasta mielestäni) kelvoksi havaittu kaava sosekeittoihin. Kippaan kattilaan litran mitan verran x juureksia, 1 happaman omenan ja terästän soppaa jonkinlaisella mausteella, koska muuten keitto tuntuu helposti vauvanruoalta.

Tänään lounas koostui kattilaan joutuneista porkkanapussin lopuista, yhdestä uunissa paahdetusta kurpitsasta, ras el hanout-mausteseoksesta ja 3 pienestä, rupisesta kotimaisesta omenasta. Raastoin kattilaan ruokalusikallisen tuoretta kurkumaa, jolla tahrin sormeni, kaapin ovet, tiskirätin, pesualtaan, hellan ja sauvasekoittimen. Tahrat ovat (toivottavasti) tuoreen kurkuman terveysvaikutteiden arvoisia, kaikki läheiset ovat olleet jonkinasteisessa flunssassa, ja yritän epätoivoisesti vältellä pöpöjä ja napsia vitamiineja.

Vauvasose-vaikutelman saa muuten myös vältettyä, kun ripottelee sosekeiton päälle jotain. Paahdettua leipää, siemeniä, pähkinöitä – oikeastaan mitä vain rapeaa. Myös paahdetut ruusukaalit käyvät loistavasti keiton kumppaniksi.

(Kurpitsan voi paahtaa etukäteen, mutta jos haluat tehdä keiton nopeammin, kuori ja viipaloi tuore kurpitsa. Paahdettu kurpitsa sisältää vähemmän vettä, eli tuore kurpitsa kaipaa vähemmän nestettä.)

Kurpitsa-porkkanasosekeitto

500 gr kurpitsaa (esim. puolikas myskikurpitsa)
300 gr porkkanoita
1-2 kotimaista kirpeää omenaa
1 tl ras el hanout maustetta*
1 tl suolaa (tai maun mukaan)
1 rkl raastettua tuorettta kurkumaa tai 1 tl kuivattua kurkumaa
1,5 litraa vettä

Halkaise ja kuori kurpitsa. Poista siemenet. Kuori porkkanat. Viipaloi kurpitsa ja porkkanat n. sentin kuutioiksi. Kuori ja viipaloi omenat. Lisää kurpitsat ja porkkanat kattilaan, annostele perään ras el hanout ja suola. Kuori kurkuma vihanneskuorijalla ja raasta suoraan kattilaan (kertakäyttöhanskat, jos et halua keltaisia sormia). Lisää vesi ja kiehauta, laske sitten lämpöä jotta keitto porisee kevyesti. Keitä kunnes kurpitsat ja porkkanat ovat pehmeitä, soseuta ja lisää tarvittaessa vettä ja/tai suolaa.

*Ras el hanout on pohjoisafrikkalainen mausteseos, jota käytetään samantyyppisesti kuin intialaista garam masalaa. Mauste voi koostua esim. kanelista, korianterinsiemenistä, kanelista, muskottipähkinästä, chilistä, kardemummasta, neilikasta ym. Mausteet vaihtelevat seoksien välillä.

Ruusukaalikrutongit

1 rasia ruusukaaleja
Oliiviöljyä
Suolaa

Huuhdo ja puolita ruusukaalit, poista tarvittaessa huonot päällyslehdet. Levitä pellille, mausta oliiviöljyllä ja suolalla. Paahda ruusukaaleja 175C asteessa n. 20 minuuttia, tai kunnes ruusukaalit ovat saaneet väriä, mutta tuntuvat vielä napakoilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *